Katter ute: Är den saknad? Har den ett hem? Så här kan du göra…

Kitty

Kitty, upphittad i Inseros

Är katten hemlös? Har den ett hem? Har den försvunnit och är saknad? Innan man fångar in och kanske lämnar iväg en katt är det viktigt att du verkligen vet att den är övergiven. Kanske har den en ägare som blir förtvivlad då den inte kommer hem igen som den brukar?

Katten är ett självständigt djur som gärna strövar omkring om den inte lever som innekatt. Ibland kan en katt uppfattas som hemlös trots att den inte är det. Den där katten som alltid stryker omkring i området och som inte har halsband men inte heller ser vanvårdad ut. Katten söker sig till dig, tigger och får mat och det känns som om den vill flytta in. Ibland gör den också det för längre eller kortare tid. Man kan inte tänka sig att den har en ägare. Men hur ska man veta?

Det första man bör göra är att kolla om katten är ID-märkt. Finns tatuering i örat? Läs då av den. Det är inte lika lätt att veta om katten är chip-märkt. Polisen och vissa djurskydd har scanner och kan läsa av. Du kan även besöka en veterinärmottagning för att kolla om det finns chip och i så fall läsa av. Veterinären kan också hjälpa till med könsbestämning.

Får man fram ID-nummer kan man söka efter ägaren i SKKs ägarregister http://kennet.skk.se/agarreg/. Där finns både hundar och katter registrerade om ägaren anmält dem eller på Sverak http://www.sverak.se/ID/ Har man tur kan mysteriet med den förmodat hemlösa katten vara löst ganska snabbt. Kanske är det en katt som bara är ute på sin vanliga promenad eller så blir en ägare lycklig över att kunna få tillbaka sin bortsprungna katt.

Om katten inte är märkt då! Vad gör du då? Ett bra tips är att köpa ett enkelt katthalsband, den typen med resår så katten inte kan fastna i något och skadas. Skriv en liten lapp med fråga om någon äger katten ange ditt telefonnummer, förklara situationen och be eventuell ägare att höra av sig. Lägg lappen i en liten hylsa och fäst på halsbandet. Ett annat tips är att köpa de billiga nyckelbrickorna i plast, som det finns en lapp i, skriva medelandet på den och fästa den i halsbandet.

Sätt upp lappar i närområdet med bild på katten och fråga om det finns en ägare till den, lämna ditt telefonnummer på lapparna så en eventuell ägare kan höra av sig.

Vänta sedan på telefonsamtal. Kanske är katten verkligen hemlös, men det händer ganska ofta att katter går emellan olika hem för att få mat och sällskap utan att ägaren vet om det.

Anmäl ALLTID en upphittad katt till polisen, då djur överlag går som hittegods och ägaren kan ha anmält den saknad hos polisen (vilket du ska göra). Mer om detta kan du läsa på Polisens sida.

Kontakta även katt/djurhem/djurskydd och tala om att katten går i området, då de även får in efterlysningar.

Lägg ut på Facebook, det finns många olika grupper för detta ändamål, och fråga om någon äger katten. Blocket,

Ozzy

Ozzy

returno.se och hittadjur.se är också bra vägar för efterlysning. Här finns ett dokument med alla länkar du kan tänka dig för att efterlysa/hitta en katt.

Ha även koll på katten ifall den blir mager, börja må dåligt, då är det dags att reagera och ta in den. Kontakta ett katt/djurhem/djurskydd och be om hjälp!! En del veterinärkliniker som tex Blå Stjärnan har en fond för att behandla hittekatter och då behöver inte upphittaren själv betala.

Kan du inte själv ta katten till veterinären kan du kontakta Djurambulansen så kan de hjälpa till.

Är redan katten i dåligt skick så agera och kontakta katt/djurhem/djurskydd direkt för hjälp!!

Kontakta oss

info@djurskyddetnorrahalland.se
0708-776470

Pg: 89874-2

oktober 2017
MTOTFLS
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
« Sep   Nov »

Hitta oss på Facebook